Isfolket – for 10. gang

Isfolket – for 10. gang

Altså … nogen vil nok mene at jeg er en anelse skør. Og det må jeg nok erkende at jeg er.

Jeg er netop gået i gang med Isfolket igen. Kender I den? Det er forbavsende få i min omgangskreds der kender den, selv om den faktisk er solgt til udgivelse i jeg ved ikke hvor mange lande, og at det er en kult-serie.

Den udkom oprindeligt i 1980’erne. Jeg mindes endnu hvordan de udkom med x antal måneders mellemrum. Mener det var 4 måneder (hvilket i sig selv er noget af en bedrift, da Margit Sandemo skrev dem løbende), og i den periode sad vi bare og vansmægtede. Vi var 5 personer der læste bøgerne.

Min mor var den første. Hun var jo også den der købte bøgerne. Dernæst var det mig, min moster og to af mine veninder. Jeg kan ikke huske rækkefølgen, men vi sad og trippede hver gang at der kom en ny bog ud. Vi storelskede den mytologiske, pladderromantiske serie om Isfolket og Tengels slægt.

Ganske kort handler Isfolket om en slægt, der er forbandet af deres forfader Tengel den Onde. I hver generation fødes der en “ramt”, som besidder trolddomsevner, og hovedpræmissen går ud på at de skal have løftet forbandelsen fra deres familie.

Og det her er en slægtssaga. Sidst i bøgerne er der et stamtræ, der er enormt, men vi følger også slægten fra 1500-tallet op til 1960’erne.

Jeg har set læsere fra “nutiden” der harcelerer lidt over Isfolket, og på visse områder giver jeg dem ret.

Der er ufatteligt mange skiftende synsvinkler. Forfatteren hopper gladeligt fra person til person for så at blive alvidende og tilbage igen. Personkarakteristikkerne er lige vel ensartede og også af og til tynde, og så er det trods alt skabelon bøger.

Det som nutidige læser ikke tænker over (og hvorfor skulle de også det?) er at for det første blev bøgerne skrevet og udgivet i 1980’erne. På det tidspunkt var man faktisk ret bornert. Der havde ikke været en bølge af “Fifty Shades” og husmoderporno og de her bøger var ret vovede på den tid.

For det andet blev historien faktisk “bestilt” som ugebladsroman-føljeton. Det stiller også krav til udformningen, såsom skabelon-smagen. Og desuden VAR Margit Sandemo jo ofte ugebladsforfatter.

For det tredje skal man huske på at man i 1980’erne ikke havde haft et fantasy-boom. På den tid var der ikke meget andet end Ringenes Herre og alt andet blev der set ned på, eller i værste fald blev det bare klassificeret som børne/ungdomslitteratur (hvilket man desværre stadig har en tendens til i Danmark).

Det vil sige at hendes serie, som både var vovet og til tider erotisk SAMT havde et magisk islæt, var temmelig revolutionerende.

Alle de 9 andre gange jeg har læst serien har det været på trykt bog (Jeg har næsten alle sammen (min mor har ganske vist hele sættet, og jeg får det nok også samlet helt sammen en dag), men lige nu er mit liv mere til lydbøger, og jeg blev glad da jeg så Storytel havde Isfolket som lydbog. Jeg har nu 3 gange forsøgt at komme i gang med at høre det, men jeg kan slet ikke forlige mig med den danske indlæser.

Derfor var det med stor jubel at jeg opdagede at Storytel selv havde produceret oplæsningen på engelsk, og hun er virkelig en god oplæser (har ingen anelse om hvem hun er, men åbenbart skuespiller og med i noget Twilight?), og her de sidste dage har jeg stor fornøjelse genlyttet til bog 1 og 2. Nu er jeg i gang med 3’eren, som er en af mine favoritter, og jeg ved at jeg kommer til at stortude til sidst. Mind mig om ikke at høre slutningen ude i offentligheden. 🙂

Hvis du ikke har læst serien før og ellers er til magi og mytologi og kærlighed, så gå ikke glip af denne serie. Hvis man så ovenikøbet ikke er for krakilsk med de fejl der er i opbygning, synsvinkler osv, så venter der en fantastisk rejse med den skønne slægt. 🙂

Der er en grund til at det er 10. gang jeg læser(lytter) den nu. 😉

 

Altså … nogen vil nok mene at jeg er en anelse skør. Og det må jeg nok erkende at jeg er. Jeg er netop gået i gang med Isfolket igen. Kender I den? Det er forbavsende få i min omgangskreds der kender den, selv om den faktisk er solgt til udgivelse i jeg ved ikke…

11 Comments

 1. Jeg elsker også Isfolket – og jeg ejer hele serien. Nr. 1 er vist nok et tillæg til Hjemmet eller noget i den retning, men efter at jeg havde læst den, så måtte jeg eje resten. Så nu har jeg 2 hylder fyldt med skønne bøger fra Margit Sandemo.
  Jeg er især fan af Villemo.

  1. Åhja, hvem elsker ikke Villemo? 🙂 Den næste bog i den engelske lydbogsserie på Mofibo er netop nr. 10, hvor man ser Villemo in action.
   Jeg har flere yndlingspersoner. Jeg er tosset med Sol (tuder hver evig eneste gang), Cecilie, Villemo, Tula … jeg tror slet ikke jeg kan vælge én yndlingsperson.
   Jeg mangler stadig en del bøger, men det skal nok lykkes mig en dag. 🙂

 2. Åh ja, Villemo og Dominic! Gud hvor har jeg tudet mig igennem den serie. Har læst den igennem 3 gange efterhånden.

 3. Jeg er først i en alder af 49 år blevet bekendt med serien, men OMG jeg lytter til den på lydbog og har indtil videre kørt en bog igennem på et par dage – alle pauser, kørsler, under havearbejdet etc bruges til at få mit “fix” – hvor er de helt fantastiske 🙂 Er pt i gang med bog nr 26 og er så glad for at jeg kun er halvvejs – og glæder mig allerede til at begynde forfra igen og følge Silje og Tengel endnu en gang og fange endnu flere detaljer i andet lyt 🙂

  Den serie ville være episk, men nok også vanvittig dyr…

  1. Ohh, så har du mange års genlæsning i vente. 🙂 Jeg er spændt på at høre om du stadig synes den er fantastisk når du når til vejs ende. Uh, og nu må du mindst være nået til nr. 29? Hvad mon du syntes om den?
   Jeg har læst dem både i det gamle fysiske format, da de udkom i 80’erne. I Jentas nye format, da de blev genudgivet, og nu har jeg så lyttet til dem på lydbog på Mofibo. Den engelske version. Den danske kan jeg slet ikke forlige mig selv med.
   OG ja!!! For fa**** hvor jeg gerne ville se den som en Netflix serie … Damn …

 4. Hej til jer alle ☺️
  Jeg er igang med at lytte serien for 3. gang, og det er helt sikkert ikke sidste gang jeg skal lytte til den. Jeg græder mig også igennem hvert dødsfald eller hver gang, tragiske skæbner bliver mødt med empati fra medlemmerne af isfolkets slægt.
  Jeg længes også efter at få hele fortællingen udspillet i en serie. Tænk på, hvor mange sæsoner vi ville kunne forsvinde ind i… Tror nærmest ikke jeg ville kunne holde ud at være i den virkelige verden, så længe jeg kunne se endnu et afsnit og forestil jer, hvordan det vil være, at vente på den næste sæson, og derefter skulle vente en uge, på næste afsnit… Man var jo nødt til, at se de afsnit man havde, igen og igen Det er ligefør jeg håber, den ikke bliver lavet, når jeg tænker på alle de frustrerende ventende dage

  I de sidste to år, har jeg kigget på stamtræet, på denne side. Siden sidst, kan jeg se, at der stadig bliver kommenteret i tråden her. Så andre bruger måske også netop dette stamtræ ☺️
  Og fordi den nyeste kommentar er skrevet for få dage siden, fik jeg lyst til også at sige hej ☺️
  Faktisk kender jeg ingen, som jeg kan dele min entusiasme med

  1. Jeg har desværre ikke stamtræet her på hjemmesiden, så jeg tænker du må kigge på en anden hjemmeside.
   Men måske vi skulle lave en Facebookgruppe, hvor vi kan nørde lidt i det? 😉
   Jeg har lige (for første gang) lyttet serien på Mofibo. Godt nok på engelsk, fordi jeg kan ikke med den danske oplæser, men hold da op, hvor jeg nyder den. Det er så omkring 11. eller 12. gang jeg læser den, men jeg læste den så også for første gang i firserne. 😉
   Men hvis du skulle have mod på at lave en Facebook-gruppe, så inviter mig endelig. Jeg nørder totalt gerne i Isfolket!! 🙂 <3

 5. Jeg er også kæmpe fan af isfolket og drømmer helt vildt om en filmatiseringen. jeg er nået til nummer 32 og der bliver flere og flere ting, som kunne være fedt at diskutere med andre fans i en Facebook-gruppe – så jeg er også frisk på en sådan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.