Anmeldelser Tvisten

Læserreaktion 26/8-2015:

“TAK for en stor læseoplevelse. Jeg læste bogen i ét langt sug i går aftes. Du skriver jo blændende godt!”

Dorte R

 

Anmeldelse på Gyseren.dk

13. september 2015 | Forfatter: Jette – Tvisten

Efter mange afslag på invitationer siger Jahve endelig ja tak til at besøge Samael i dennes underjordiske rige. De to har ellers ikke været sammen, siden de i et skænderi udslettede dinosaurusserne. Dengang indgik de en aftale. Jahve fik himlen, mens Samael fik jordens indre, og når tiden kom, var det op til menneskene selv at beslutte, hvem af de to der skulle have magten på jorden.

Nu er tiden inde til at afgøre tvisten. Samael foreslår, at de hver især vælger episoder fra verdenshistorien og indsamler de energier der afgives, således at Jahve får de gode energier og Samael de onde. Jahve er overbevist om, at der er lusk med i spillet, men går alligevel med til arrangementet. Dels har de jo en aftale, og dels er han jo Gud, så hvordan kan han overhovedet tabe?

 ”Tvisten” er fjerde bind i forlaget Kandors serie om Satan, og i sit bud på hvad Satan er for en størrelse, lader Anika Eibe Satan og Gud mødes for at finde ud af, hvem af dem der skal herske. Resultatet skal ikke afsløres her, men der er ingen tvivl om, at Satan er en lusket størrelse.

 Eibe skriver med en humoristisk undertone i et letlæseligt sprog, og ”Tvisten” er hurtigt læst, men stadigvæk både tankevækkende og interessant. I stedet for at have fokus på Satan er Gud hovedpersonen her, og det er interessant at se, hvorledes hans ønske om at mennesket skal være godt i virkeligheden har udartet sig. Har troen på Satan slået flest mennesker ihjel, eller er det troen på Gud, der har kostet flest menneskeliv?

Som i de tidligere bind i serien er udgivelsen af høj kvalitet. Dog undrer det mig lidt, at det ellers faste forord om baggrunden for serien af forlægger Nikolaj Højberg ikke er med i denne udgave. Det er dog ikke noget, der ødelægger oplevelsen, og ”Tvisten” kan bestemt anbefales, hvis du har lyst til at få et indblik i udforskningen af Satan, og måske få rykket ved dine forestillinger om godt og ondt. 

Fra bogens forord:

“Lige så længe jeg kan huske, har jeg været fascineret af Satan. Den faldne engel. Den legemliggjorte ondskab. Den mest frygtede skabning fra Vestens kulturhistorie. Jeg har specielt været fascineret af de måder, han har været afbilledet på i film og litteratur, hvor han har optrådt lige fra den nydelige advokat til kirkens rødskællede dæmon… I 2014 blev jeg nysgerrig på, hvad andre forbandt med Satan og tænkte, at det kunne være interessant at udgive en serie af kortromaner om ham. Jeg udsendte derfor en indbydelse til at skrive til serien. De to eneste kriterier var manuskriptets længde, og at manuskriptet på en eller anden måde skulle afspejle forfatterens opfattelse af Satan. Interessen for at skrive til serien var stor og variationen af Satan mange. Min nysgerrighed blev tilfredsstillet. Det håber jeg også din gør…”

Nikolaj Højberg, forlagsredaktør

 Himmelskibet – Magasinet for Fantastik – Efterår 2015

… Satan har selvfølgelig lagt en fælde, en flæde der er så åbenlys at det er kun fordi forfatteren fremstiller Gud som yderst naiv og godtroende, at han falder i den.

Ideen til bogen er god, og den kunne have været bedre, hvis de to kompetanter var blevet fremstillet mere som ligemænd, så der havde været mere spænding om udfaldet.